Vad är konservativ tandvård?

Konservativ tandvård bevarar tänderna i munnen så mycket som möjligt. Tandläkare utför förfaranden för att avlägsna skadat eller sjukt vävnadsförsök för att begränsa mängden frisk tand, och fokusera på förfaranden som kommer att spara tänderna när det är ett lönsamt alternativ. Extraktioner kan övervägas om en patients tand är skadad för att spara. Tjänster som hängslen, tandblekning och regelbundna rengöringar kan också vara tillgängliga genom en tandläkare som fokuserar på tandvård.

I detta tillvägagångssätt för tandhälsa utvärderar utövare noggrant tandproblem för att bestämma omfattningen av ett problem och utveckla en plan för tillvägagångssätt. Deras mål är att upprätthålla tandens integritet i munnen medan man framgångsrikt behandlar problemet och förhindrar återkommande. Under en procedur som en fyllning eller en mer invasiv rotkanal tar tandläkaren noga bort smittat, dött och skadat material samtidigt som det lämnar friskt material bakom sig. En rad olika tillvägagångssätt kan användas i konservativ tandvård för att styra driftfältet och behandla tand.

När tandläkaren har rengjort tanden noggrant kan fyllning tillsättas för att bevara integriteten och förhindra återkommande genom att försegla öppningen. Denna tandreparationsprocess kan ta olika längder av tiden, beroende på skadans omfattning och antalet tänder som är inblandade. Vid slutet behåller patienten majoriteten av den intakta tand. Uppföljningar kan bekräfta att tanden förblir frisk och har inga ytterligare problem för att säkerställa att förfarandet lyckades.

En del av konservativ tandvård, liksom inom andra områden inom detta vårdverksamhet, är förebyggande vård. Tandläkare inspekterar regelbundet sina patienter för tecken på tandvårdssjukdom, rekommenderar rengöring för att hålla tänderna rena och kan ge råd om att minska risken för tand- och tandköttssjukdom. De kan arbeta med andra vårdgivare som behövs för att samordna behandling för en patient. Till exempel kan en patient som tar mediciner som bidrar till torr mun, behöva extra tandvård för att hålla tänderna i gott skick.

Patienter som är intresserade av konservativ tandvård kan hitta utövare i sitt område på flera sätt. Många tillhör professionella organisationer som tillhandahåller gratis listningar av sina medlemmar. Övningar kan också marknadsföra konservativa tandvårdstjänster i deras namn eller på deras informationsmaterial. Orsak kan vara ett annat sätt att hitta en tandläkare och kan erbjuda den extra fördelen av att komma med en översyn av de tjänster som erbjuds för att ge en patient möjlighet att avgöra om övningen kommer att vara lämplig.