Vad är klorhexidingel?

Klorhexidin är en kemikalie med antiseptiska egenskaper och är vanligtvis mild nog för medicinska och tandläkare att använda direkt på patientens hud. Denna kemikalie kan vara en ingrediens i många olika produkttyper, såsom en klorhexidingel. Dessutom kan olika betingelser vara lämpliga för behandling med klorhexidingel, allt från orala infektioner till vaginala infektioner.

Både bakterier och svampar är sårbara för klorhexidingel. Ämnet är inte ett antibiotikum, eller ett läkemedel, utan snarare ett antiseptiskt medel. Klorhexidin kan döda mikrober det kommer i kontakt med, men det är inte säkert för något annat än användning på kroppens epiteldelar. Lämpliga platser, som inte nödvändigtvis är skinn, men som är tillräckligt starka för att förbli oskadade av klorhexidin, inkluderar munnen och utsidan av könsorganen.

Tandhygien är ett område där en klorhexidingel kan användas. Det är främst riktat till personer som har svampinfektioner i munnen eller som lider av problem som munsår. Gelén kan användas på samma sätt som tandkräm. Klorhexidin blandar emellertid inte bra med vanlig tandkräm, så dessa ska hållas separerade av användarna.

Exempel på infektioner som oral gel kan hjälpa till att lindra är jästinfektionstryck och bakterier som kan orsaka tandförfall eller inflammation i tandköttet. Kemikalien kan ha tillfälliga effekter på munnen förutom att döda mikrobiella populationer. Dessa potentiella biverkningar inkluderar en övergående missfärgning av tänderna, irriterad hud i munnen, och användaren kan uppleva en känsla av brännande på hans eller hennes tunga.

En annan form av gelén är avsedd att användas på könsorganen hos kvinnor som utvecklar vaginala infektioner. Dessa typer av infektioner är vanliga för många kvinnor, med vissa på grund av bakterieinfektion och andra på grund av en jästinfektion. På grund av klorhexidins förmåga att rikta båda typerna av tillstånd kan gelén vara användbar i dessa fall. En potentiell fördel för denna typ av behandling jämfört med ett antibiotikum eller antimykotisk behandling är att den inhemska normala populationen av mikrober kan vara mindre störd av läkemedlet.

Eftersom klorhexidin först och främst är ett antiseptiskt medel, har det dessutom ytterligare användningsområden som en hudrenare. Denna typ av gelprodukt är användbar för desinfektion av huden före injektioner, till exempel. Vissa produkter innehåller också ett hudlöstande medel, till exempel anestetisk lidokain.