Vad är Healing Clay?

Helande lera är i allmänhet bentonitlera som används externt eller internt för att avgifta kroppen. Förespråkare av läkning av leran tror att många leror har förmågan att absorbera toxiner, patogener och föroreningar från kroppen. Varm lera bad används ofta på grund av att lera kan dra orenheter från huden genom sina öppna porer. Helande lera tillskott kan tas internt för att rena kroppen från insidan ut. Dessa leror sägs hjälpa matsmältning, stimulera lymfproduktion, förbättra cirkulationen och stödja övergripande god hälsa.

Vissa tror att peloterapi, användning av lera för att stödja helande och hälsa, är en gammal övning. Många forskare tror att de har bevis på att badning i varm flytande lera kan hjälpa till att avlägsna föroreningar, patogener och toxiner från kroppen. Vätskeläsens värme sägs hjälpa till att öppna porer, och leran själv tros att dra orenheter ut genom huden. Vissa typer av ler, speciellt bentonitlera, sägs vara mycket absorberande. De flesta experter tror att ett 20-minuters bad i varm flytande lera är tillräcklig för avgiftning.

Fördelarna med lerbad sägs vara många. De antas generellt innefatta förbättrad cirkulation av både blod och lymf. Externt applicerad bentonitlera sägs ha cellulära föryngring och antioxidantegenskaper för huden.

Orala lera tillskott tas vanligtvis internt. Tillverkare hävdar att dessa inre läkningsleror kan rena tjocktarmen för att förbättra matsmältningen och absorptionen av näringsämnen. Tillverkare kan också hävda att läkningslera kan lugna tandvärk, lätta bietar och bettbett, lindra akne och läka sår.

Vissa läkare varnar för att påståenden gjorda av tillverkare av läkande lerprodukter kan vara ogrundade. Regulatoriska organ som Förenta staternas livsmedels- och drogadministration reglerar inte ofta tillverkning och försäljning av läkande lerprodukter, även de som marknadsförs för internt bruk. Tillverkare av lera för internt bruk kan hävda att produkter som godkänts av FDA, eller en annan reglerande organisation, kan vara mindre effektiva på grund av effekterna av reningsprocessen på leran.

De flesta experter tror att ren, oförorenad bentonitlera kan vara säker och fördelaktig, oavsett om den används internt eller externt. Konsumenterna uppmanas ofta att undersöka tillverkarnas krav på sina lera produkter. Säker helande lera, speciellt när den är avsedd för intern användning, bör i allmänhet vara fri från föroreningar och bakterier.