Vad är glukosamin kondroitin?

Glukosamin och kondroitin är bruskelement som finns i människokroppen. Glukosamin, som även kallas chitosamin, återfinns också i ytterhöljet av skaldjur och kan syntetiseras. Kondroitin finns både i naturen, till exempel i brosk av hajar eller nötkreatur, eller tillverkas i ett labb. Sammanfogade som glukosamin kondroitin bildar de ett tillägg som säljs för att hjälpa gemensam flexibilitet och rörelse för personer med tillstånd som artros.

Glukosamin finns i flera olika former. Dessa inkluderar N-acetyl-glukosamin (NAG), glukosaminhydroklorid och glukosaminsulfat. Kondroitin finns också i olika former, inklusive chonsurid, kondroitinsulfat och kondroitinsvavelsyra. Kombinationen av de två produkterna som glukosamin kondroitin kan säljas i olika former inklusive kapsel, vätska, pulver och tablett. Glukosamin kondroitin kan också kombineras med andra ingredienser.

Glukosamin kondroitin regleras som en mat i stället för ett läkemedel och säljs som ett växtbaserat tillskott. Det finns inga standarder för tillverkningen, vilket innebär att övervakningen inte är så komplett som det skulle vara om det ansågs vara ett läkemedel. Följaktligen kan olika satser inte vara likartade i konsistens, styrka, renhet och kvalitet. Faktum är att vissa överföringar av glukosamin kondroitin har visat sig vara förorenade. Det innebär att man endast bör köpa produkten från en välrenommerad tillverkare.

Vissa villkor kontraindicerar användningen av glukosamin kondroitin. En person som överväger att ta tillägget bör kolla med sin vårdgivare om han eller hon är allergisk mot skaldjur, har en blödningsstörning eller blodproppstörning, är överviktig eller har en lågsaltdiet. Glukosamin kan öka glukosnivåerna i blodet, så en person med diabetes bör kolla med sin vårdgivare eftersom att ta glukosaminkondroitin kan ändra den nödvändiga insulindoseringen. Dessutom bör en kvinna kolla med sin vårdgivare innan hon tar glukosamin kondroitin om hon är gravid, planerar att bli gravid eller amma en bebis. Dessutom bör detta tillskott inte tas i kombination med chitosan.

En kallad GAIT-studien (Glucosamine / Chondroitin Arthritis Intervention Trial) rapporterad 2008 visade på glukosamin och kondroitinsulfat tillsammans. Medan det inte gick bättre än placebo för att sänka effekterna av knä artros, gjorde en svår prediktering om placebogruppen studien svår att tolka. En liten grupp av deltagare i studien – de med måttlig till svår smärta – fann lättnad som var signifikant från kombinationen av glukosamin och kondroitin.