Vad är Gamma Oryzanol?

Gamma oryzanol är en antioxidantrik vegetabilisk olja som används för att sänka kolesterol och hantera klimakterier hos andra. Det har använts medicinskt i Japan sedan 1960-talet. Vissa idrottare använder gamma oryzanol för att främja muskel tillväxt. Denna olja har inga kända biverkningar och anses vara säker för de flesta vuxna när de tas i rekommenderade doser. Säkerheten hos denna olja för gravida eller ammande kvinnor och barn har inte bestämts.

I mitten av 1950-talet isolerades gamma-oryzanol och extraherades från risbranolja. Det befanns stimulera endorfinfrisättning. År 1962 började Japan använda oljan för att behandla ångest. Cirka tio år senare började det användas för att behandla heta blinkar och andra menopausala symptom. På 1980-talet godkändes produkten som behandling av högt kolesterol och triglycerider.

Idrottare, speciellt kroppsbyggare, tar ibland gamma oryzanol för att öka muskeltillväxten. Det är tänkt att arbeta genom att höja nivåerna av testosteron och tillväxthormoner. En liten, nio veckors dubbelblindforskning visade emellertid att 500 mg gamma oryzanol per dag inte förbättrade muskeltillväxten, höjer hormonnivåerna eller ökar prestanda alls.

Några mycket små öppna forskningsstudier visade att 70% av patienterna som upplevde menopausala symptom hade cirka 50% minskning av heta fläckar. Gamma oryzanol tros minska reduktion av leutiniserande hormonsekretion och ökad endorfinfrisättning. Forskare behöver fortfarande göra mer forskning om denna olja och dess effekter på klimakteriet för att fullt ut förstå hur det kan hjälpa patienter.

Ett mycket begränsat antal studier på människor tycks visa att denna olja minskar dåligt kolesterol och triglycerider. Det verkar också öka de goda lipoproteinerna med hög densitet. Forskare tror att oljan kan fungera genom att matsmältningsorganet inte kan absorbera kolesterol.

Konsumenter kan köpa denna produkt på hälsokostaffärer, lokala marknader eller online. Det kommer vanligen i 30 mg och 60 mg tabletter. Den typiska dosen som anges på produktetiketten för män är 120 mg en gång om dagen. För kvinnor är den rekommenderade dosen vanligtvis 60 mg en gång om dagen. Pillerna ska tas på tom mage eller minst tre timmar efter en måltid.

Denna förening är inte känd för att interagera med andra mediciner och antas vara säker för den genomsnittliga vuxen. Varje kvinna som är gravid eller ammar ska inte ta gamma oryzanol utan att först kontrollera med sin läkare. Barn bör inte ta denna produkt. Den som tänker på att tillsätta gamma oryzanol till hans eller hennes tilläggsbehandling kanske vill ha råd med en kvalificerad läkare först.