Vad är ett Pudendal-block?

Ett pudendalblock är en typ av lokalbedövning som används för kvinnor som föds. Denna medicin injiceras i bäckenets område som rymmer den pudendala nerven, som styr känslor hos en kvinnas yttre könsorgan. Pudendalblock ges ofta när en kvinna befinner sig i andra fasen av arbetet för att lindra smärta som påverkar perineum, vilket är området mellan en kvinnas anus och könsorgan. Det lindrar också smärta i vulva, vilket är den yttre synliga delen av könsorganen, liksom smärta och tryck inuti slidan.

En regional form av anestesi, ett pudendalblock, administreras vanligtvis för att lindra smärta, tryck och brännande känslor i vaginalt och rektalt område när barnets huvud kommer fram från vaginalkanalen. Några typer av anestesi används för att ge lättnad från smärtan som orsakas av arbetskramper, men ett pudendalblock fungerar på olika sätt. Det är inte effektivt för att behandla smärtan av arbetskramper, så det administreras vanligtvis inte i tidigt arbete. Istället administreras det direkt innan en kvinnas bebis kommer fram ur hennes kropp. Denna anestesi kan inte bara hjälpa till att lindra trycket som orsakas av barnets framväxande huvud, men kan också förhindra smärta om en kvinna måste få en episiotomi, vilket är ett snitt i perineum som gör vaginala öppningen större.

Två mediciner som vanligtvis används för pudendalblock är lidokain och kloroprokain, även om det kan finnas andra som är lämpliga för denna användning också. I många fall föredrar läkare att använda lidokain eftersom dess effekter är längre än kloroprokain. Kloroprocin kan ge effektiv smärtlindring, men brukar inte vara en hel timme.

Medan pudendalblock i allmänhet anses vara säkra, finns det några bekymmer en kvinna kan ha om deras användning. Till exempel kan användningen av denna typ av block ibland göra en kvinnas uppmaning att driva hennes baby ut mindre intensiv. Vissa kvinnor kan vara allergiska mot medicinen som används för ett pudendalblock och lider av symtom på en allergisk reaktion som ett resultat av dess användning. Det är också möjligt för drogerna som används för denna typ av anestesi att passera placentan och nå barnet, i vissa fall kan detta leda till att barnet ammar först i början. Dessutom kan vissa kvinnor vara oroliga eftersom ett pudendalblock kan kräva användningen av en stor anestesi.