Vad är en vaginal ring?

En vaginalring är en anordning som sätts in i skeden och har några olika syften. Dessa innefattar att minska livmodern eller vaginal prolaps, leverera hormoner för att behandla menopausala symtom och tillhandahålla ett konsekvent medel för hormonell födelsekontroll. De flesta av dessa ringar är mjuka och flexibla, även om de kan ha ytterligare styva delar, och de tenderar att placeras nära livmoderhalsen, där kvinnor som använder dem eller deras sexpartner ofta inte känner dem. Vidare kommer ringar vanligtvis inte att falla ut eftersom de vaginala musklerna säkrar dem på plats, även om det finns undantag.

I fall av livmoder eller vaginal prolaps kan läkare föreslå användning av en vaginal ring, kub eller annan form. Den formade delen är vanligtvis flexibel plast eller silikon. Detta är fastsatt på en hård plastdel som kan hjälpa till att stabilisera skeden eller livmodern och hålla dessa strukturer ihop ihop i varandra. Läkare sätter in dessa ringar, och den tid de bärs beror på kvinnans medicinska tillstånd. Sådana anordningar är uttryckligen inte födelsekontroll, även om det kan finnas vissa hormoner som används vid införandet.

Alternativt kan en vaginal ring stadigt frisätta hormoner i kroppen. I vissa fall frigörs silikon- eller mjuka plastringar oestrogen och / eller progesteron för att behandla tillstånd som extrem vaginal torrhet som kan åtfölja perimenopause eller klimakteriet. Till skillnad från den cirkulära pessar som används för prolaps är dessa enheter inte fästa i andra delar. När en kvinna har visat sig sätta in en, kan hon vanligtvis göra det själv. Typiskt används en enda ring i ungefär tre månader och ersätts sedan med en ny om det behövs.

Kanske är den mest kända vaginala ringen en förlossningsanordning som används i tre veckor, med en fjärde vecka av så att en “period” kan uppstå. Dessa ringar liknar dem som används för menopausala symptom och gradvis utsöndrar hormoner. De kan också sättas in hemma. Vissa kvinnor föredrar bekvämligheten med denna metod eftersom de inte behöver komma ihåg att ta piller varje dag och få skydd jämförbart med andra hormonella metoder, förutsatt att de noggrant följer instruktionerna.

Det finns olika komplikationer associerade med varje typ av vaginal ring. Irritation kan uppstå, vilket leder till klåda eller infektion. Dessutom skapar användning av hormoner stor risk för vissa kvinnor. Ibland ringer faller ut, och speciellt måste den typ som används för födelsekontroll sändas omedelbart. Ibland kan kvinnor misstänka vaginalkontrollen för en sjukdomsförebyggande metod och misslyckas med att använda säkrare sexpraxis, vilket kan riskera överföring av sexuella sjukdomar.