Vad är en Uterine Incision?

En livmoderhalsinsnitt är en typ av kirurgisk snitt som ofta används på gravida mödrar att leverera sina barn genom en kejsarsnitt. En mer medicinsk och formell term för snittet är “hysterotomi.” Det finns tre grundläggande typer hysterotomier, vilka båda är vertikalt färdiga, kallade klassiska och låga vertikala snitt. Den låga tvärgående är å andra sidan en horisontell typ av livmoderhalsinsnitt. Uterineinsnitt kan också göras om fostret i livmodern behöver köras på, men behöver inte nödvändigtvis levereras.

Det klassiska eller det “höga” snittet sägs vara det första och det ursprungliga livmoderinsnittet och utförs med hjälp av ett vertikalt snitt i mitten av buken ovanför naveln, vilket möjliggör en stor öppning. Det har dock använts mindre ofta eftersom snittet vanligtvis ger mer blödning och risk för infektion som kan vara skadlig för mamman, liksom en stor och oattraktiv sår eller keloid efter operation. Den klassiska snittet används fortfarande i mycket farliga och komplicerade graviditeter som om barnets position är ovanlig eller om barnet fortfarande är för litet men måste levereras omedelbart. Mödrar som har genomgått det klassiska snittet får ofta inte leverera vaginal eller naturlig födelse i efterföljande graviditeter på grund av hög risk för livmoderbrott.

Som ersättning för det klassiska snittet utförs det låga vertikala snittet på grund av färre incidenter av livmoderbrott, blödning och en snabbare återhämtningsperiod. Detta beror på det faktum att snittet tränger in genom livets tunnare område. Detta livmoderhalsinsnitt skapas nära pubicområdet och kan förlängas uppåt om en större öppning behövs. Det utförs ofta om barnet befinner sig i en breech-position, där skinkorna eller fötterna är närmast födelsekanalen, till skillnad från den första positionen. Vaginal födsel efter ett lågt vertikalt snitt kan fortfarande vara möjligt, men risken för livmoderbrott är fortfarande närvarande.

Den vanligaste och “kosmetiskt tilltalande” livmoderhalsinsnittet är det låga tvärsnittet, som i allmänhet kallas “bikiniklippning”, som ofta görs i normala leveranser. Det vertikala snittet utförs ovanför den pubska hårlinjen, vilket gör det enkelt att dölja postkirurgisk ärr. Andra fördelar med det låga tvärsnittet är mycket mindre blödning, snabb återhämtningsperiod och mindre vävnad och inre ärrbildning. Uterinbrott i efterföljande leveranser är också osannolikt, vilket innebär att en mamma kan föda naturligt även efter att ha en c-sektion. Nackdelen är emellertid att snittet kan förlängas i sidled i begränsad omfattning, även om snittförlängning ofta inte behövs vid normala graviditeter.