Vad är en Trachelectomy?

Trachelectomy, även känd som cervicektomi, är det kirurgiska avlägsnandet av livmoderhalsen, livmoderhalsen. Utvecklat i Frankrike av Dr. Daniel Dargent i mitten av 1990-talet som ett alternativ till strålterapi och radikal hysterektomi, operation där hela livmodern och livmoderhalsen avlägsnas, håller trachelectomy livmoderkroppen intakt i ett försök att bibehålla fertiliteten efter läkning. Generellt finns det två varianter: enkel och radikal.

Enkel trachelektomi är relaterad till en specifik typ av biopsi som kallas livmoderhalskonisering. Vävnadsprover tas bort från slemhinnan för analys, om före-cancerösa celler upptäcks kan de avlägsnas genom denna biopsi. Om cancer har spridit kan radikal trachelektomi vara nästa utväg.

Radikal trachelektomi är det totala borttagandet av livmoderhalsen och angränsande vävnader. Ofta följs det av lymfadenektomi, kirurgiskt avlägsnande av lymfkörtlarna via laparoskopiska instrument. Dess effektivitet är i nivå med radikal hysterektomi för behandling av livmoderhalscancer så länge tumörerna är mellan två och tre centimeter (0,78 till 1,18 tum).

Efter att den övre delen av vagina har reattached till livmodern, är en cerclage eller cervical sömnad permanent placerad vid vad som skulle vara passagen från livmoderhalsen till livmoderhålan. Därför fullfristiga graviditeter hos kvinnor som har haft denna procedur kulminerar med en caesarisk sektion – barnet kan inte ta sig ner i födelsekanalen. När det gäller återhämtning anses radikal trachelektomi typiskt vara snabbare och mindre smärtsam än enkel trakelektomi. Kvinnor kan förvänta sig att ha en graviditet efter att de är helt återhämtad, en tidsperiod som sträcker sig från sex till nio månader efter operationen.

Efter operationen har radikal trachelektomi och radikal hysterektomi liknande återfallsprocent, 4 procent och död efter återkommande, 2 procent. Ungefär 37 procent av kvinnorna som har valt radikal trakelektomi har haft fulltid. Det finns ingen chans att bibehålla fertilitet efter en radikal hysterektomi.

Gynekologiska onkologer utför trachelektomi på unga kvinnor med tidig livmoderhalscancer. I vissa fall tas den övre delen av slidan och bäckens lymfkörtlar bort. Det kan finnas en högre benägenhet för missfall för kvinnor som har genomgått trakelektomi.

Ofta uppenbarad och diagnostiserad på Pap smears, diagnostiseras cirka 471 000 kvinnor varje år över hela världen med livmoderhalscancer. Endast i USA dör cirka 3500 kvinnor från invasiva former av sjukdomen. I vissa fall kan oöhorektomi, kirurgisk borttagning av en eller båda äggstockarna gå hand i hand med trakelektomi.