Vad är en Robert Jones Bandage?

Ett Robert Jones bandage är en typ av mjukt skarvbandage som består av många lager av mjukt material som är omslagen runt en led eller extremitet. Dess syfte är att komprimera och begränsa rörlighet för att ge stöd, minska blödning och begränsa svullnad efter operation eller trauma. Det är uppkallat till en kirurg som utvecklat den som svar på skador som soldater upplevde på världskrigets slagfält i ett försök att tillfälligt stabilisera traumatiska skador på övre och nedre extremiteter tills mer noggrann läkarvård var möjlig. Förutom det ursprungliga syftet används Robert Jones bandage för att skydda områden som armbågar och knän efter operation. Det används också i veterinärmedicin för att behandla allvarliga skador på extremiteterna hos husdjur och boskap.

Som det vanligtvis används för en mängd skador på benen hos både människor och djur, kan en Robert Jones-bandage variera från en användning till en annan. Det är mer av en allmän teknik för immobilisering av en sårad ben än en specifik typ av bandage. Gemensamma skador, brutna ben, svåra lacerations och andra strukturella skador kan alla behandlas på detta sätt för att stabilisera en person eller ett djur tills mer fullständig medicinsk vård kan erbjudas.

Ett typiskt Robert Jones-bandage, om det appliceras före behandling, efter operation eller efter annan behandling, är generellt konstruerad på samma sätt. Bandremsor appliceras längs längden på extremiteten som förbinder sig och sträcker sig i vilken riktning som helst från skadans plats. Vid en knäled skulle tejpen placeras på utsidan och insidan av benet, på knäledets sidor och passera från övre låret till den nedre kalven, längs linjerna följt av sömmarna av en typisk par byxor. I vissa fall, till exempel en benskada, kan bandet passera under foten, stirrup-stil och sträcker sig bara uppåt så långt som underbenet precis under knäet. Splinter gjorda av trä, plast eller improviserat fältmaterial, som ark av rullade tidningar, kan också användas i stället för tejp för mer stöd.

Nästa steg är att lägga flera lager av mjuk, tjock bandage, såsom bomull eller gasbind, runt det drabbade området, längs hela längden på tejpen eller skivorna, så att den sårta regionen komprimeras. Försiktighet måste vidtas för att inte komprimera det sårade området så mycket att blodflödet är helt begränsat. Måttlig kompression hjälper dock till att minska svullnad och långsam blödning och immobiliserar det sårade området, vilket är nödvändigt vid allvarlig ledskada eller brutna ben.