Vad är en Nasal Inhalator?

En välkänd term för många nasala allergiker, en nasal inhalator är en typ av medicinsk anordning som används för att administrera läkemedel för behandling och förebyggande av allergier, förkylningar och andra andningssjukdomar. Beroende på användarens symptom kan nasalinhalatorer innehålla en decongestant eller en antihistaminmedicin, vanligtvis i form av ångor. Patienter med svårare symtom kan också behandlas med steroider.

Som namnet antyder är decongestiva används för att behandla nasal trafikstockning och arbetar genom att krympa svullna vävnader i näsan. Antihistaminer, å andra sidan, tjänar som förebyggande åtgärd, blockerar allergiska reaktioner som ofta utlöses av allergener eller histaminer. Många allergiker kan använda både decongestants och antihistaminer för att minska de många symtomen på deras allergier, som nysningar, trängsel, vattna ögon och postnosdropp.

Nasalinhalatorer används vanligtvis för att administrera en exakt mängd medicin direkt i det drabbade området, det vill säga näsan. Innan du använder dessa typer av enheter måste användaren först blåsa hans eller hennes näsa försiktigt för att ta bort eventuellt överflödigt slem från näshålan. Efter detta ska användaren då blockera en näsborre genom att placera ett finger över det och i sin tur placera inhalatorn direkt i motsatt nasal passage. Med en doserad dos levererar nasalinhalatorn sedan medicinen direkt till näsan, vilket garanterar att inga andra delar av kroppen utsätts för läkemedlet.

Även om det är ganska annorlunda än en nasal inhalator, kallas ofta nasala inhalatorer ofta nässprayer. Liksom en inhalator administrerar en nässpray typiskt en typ av dekongestant eller antihistamin, men läkemedlet levereras genom en vätskespray i stället för ångor. Efter samma steg för användning av en nasalinhalator administreras sprayen direkt in i användarens näsa och behandlar således omedelbart tillståndet.

Både en nasalinhalator och en näspray har visat sig vara effektiva för behandling och förebyggande av allergier och andra sinusförhållanden, såsom bihåleinflammation och nasalinit. Dessa mediciner kan hittas över disken eller, beroende på omfattningen av användarens tillstånd, kan de ordineras av en läkare. Tålmodigt tolererad av de flesta användare, det finns vanligtvis mycket få biverkningar förknippade med användning av nasalinhalatorer eller sprayer. Som ett resultat är dessa enheter beroende av tusentals människor varje dag.