Vad är en Lavage?

På latin översätts ordet lavare som “att tvätta”. Derivat av detta ord inkluderar det engelska ordet, toalett, vilket betyder en plats att tvätta, och det franska ordet, lavage, vilket betyder detsamma som sin latinska rot. En medicinsk sköljning är att tvätta en del av kroppen genom att införa sterila vätskor i området, vätskorna förblir inte i kroppen, men avlägsnas med antingen naturliga eller konstgjorda medel. Även om läkare kan beställa sköljningar utförda på en mängd olika områden och av olika skäl, är det primära syftet med en skölj att bevattna eller spola målområdet.

Den enda sköljning som de flesta människor någonsin kommer att utföra på sig är en näsa bevattning. Även om patienter kan köpa ett kommersiellt förpackat nasalspånssystem, kan proceduren utföras med en glödspruta, något sterilt eller destillerat vatten och havsalt, beroende på läkarens instruktioner. Efter att saltet har blandats i vattnet fylls sprutan med lösningen. I duschen eller i en handfat lutar patienten framåt, sätter in sprutans spets och klämmer fast. Lösningen tvättar vanligtvis genom en näsborre och lämnar den andra, avlägsnar irritationer och slem när det går.

För många år sedan kunde patienter som svalgte ett gift eller som tog en potentiell dödlig läkemedelsdosering bli utsatta för magsäck. Vid denna procedur införs ett rör genom näsan eller munnen, och vätskor införs och sugas sedan ut. Magsvårigheter har fallit borta hos läkare för förgiftningsfall men används fortfarande ibland för att förbereda en patient för gastrointestinal kirurgi, sänka kärntemperaturen vid allvarlig hypertermi eller för att testa för inre blödning. Endast utbildade läkare bör utföra en gastrisk bevattning.

En typ av sköljning som en gång var en populär fluga är kolonrensningen. Ett rör sätts in i ändtarmen och det nedre matsmältningsorganet spolas med vätska. De primära skillnaderna mellan enema och kolonreningar är att en kolonrengöring använder betydligt mer vätska och verktyget som används för att införa vätskan tränger in mycket djupare. I vissa stater kan endast licensierade proffs utföra kolonrensningar, eftersom förfarandet bär risken för sönderfallna membran och infektion.

Arthroskopiska sköljningar är ibland en del av minimalt invasiva operationer som utförs på lederna. Sterila vätskor införs för att spola ut benflis som flyter i fogen. En sköljning kan också vara nödvändig för att avlägsna vävnadsfragment som tagits bort under operationen.