Vad är en interdentalborste?

En interdentalborste är en miniatyrborste som är utformad för att rengöra mellanslag mellan tänder, som kallas interproxima utrymmen. Utformad som en liten flaskborste placeras en interdentalborste ofta i slutet av ett vinklat handhållet instrument för lättare åtkomst till bakre tänder. Borsten gör det lättare att ta bort mat från dessa trånga utrymmen. Även om de utför en liknande funktion som tandtråd, är borstar ibland föredragna. De brukar vara mer försiktiga på tandköttet och kan rengöra mer effektivt.

Formen på de flesta tänder, som tenderar att smala på toppen och botten och bredda i mitten, är den perfekta platsen för att matpartiklar blir fångade. Många tandborstar tar bort mat och plack från tänderna och de bredaste utrymmena mellan tänderna, men kan ofta sakna de täta områdena. Människor har i allmänhet tänder som berör, nästan berör, eller har någon clearance. Interdental penslar finns i varierande storlekar, och en person kan tycka att det är bra att ha flera olika borstar för de olika regionerna i munnen.

Det finns typiskt två typer av interdentalborstar. Disposables är avsedda att användas en gång och kasseras. De packas ofta bekvämt i matchboksliknande broschyrer, som är mycket bärbara. Andra borstar är utformade varje vecka eller månadsvis, och är ofta inte så bekvämt förpackade.

Plack är ofta orsaken till tandköttsbesvär eller periodontal tandköttssjukdom. Regelbunden användning av en interdentalborste kan skära ned på mängden plack kvar för att bilda mellan tänderna. Matpartiklar kvar mellan tänderna och vid tandens bas vid tandköttsledningen är ofta en källa till dålig andedräkt. Att använda interdentalborstar för att minska antalet partiklar kvar i munnen kan hjälpa till med detta.

Borstar ska enkelt sättas in mellan tänderna, med bara en liten vridningsrörelse. Om de är för smala, kommer de inte att rengöra tänderna, om de är för stora kan de fastna mellan dem eller skada skyddande emaljbeläggningen på grund av nötning. När den korrekta storleken har hittats, ska milda fram- och bakslag släcka partiklarna. Borsten ska sköljas innan den flyttas till nästa interproximala utrymme. Sköljning av både munnen och interdentalborsten vid slutet av rengöringen hjälper till att avlägsna eventuella långvariga skräp.

Det är en bra idé för personer som vill använda en interdentalborste för att fråga en tandläkare för att visa hur man använder den. Detta säkerställer att mellanrummen mellan tänderna rengörs ordentligt, utan att tänderna eller tandköttet skadas. Tandläkaren kan också ge förslag på rätt storlek borste till att börja med.

En interdentalborste är också användbar för rengöring av verktyg som används av spädbarn och barn. Både munstycksdelen av sippy-koppar och ventilerna kan rengöras med användning av en borst med lämplig storlek. Dessutom kan babyflaskor, pacifiers och små sprickor på leksaker och köksredskap ofta lätt rengöras med hjälp av en interdentalborste.