Vad är en Iliac Crest Graft?

Ett iliacrestgraft är ett bentransplantat, i vilket ett ben avlägsnas från den övre delen av bäcken hos en patient och implanteras till en annan plats inom den patientens kropp. Dessa bentransplantat kallas autografter och används främst för att ersätta ben som förlorats för skada eller sjukdom. Bentransplantat används i många delar av kroppen och hjälper till vid läkning av ben som har brutits eller ben som inte bildade sig korrekt vid födseln.

Ilium är det största höftbenet. Den består av en höger och en vänstra halvdel som tillsammans skapar den vingeformade bäckenremmen. Iliac Crest är den övre bukta delen på varje sida av ilium. En stor yta gör ilium till en gynnsam plats för att skörda ben som ska användas för ett iliac-graftransplantat.

Ben skördad från ilium är rik på tillväxtfaktorer och celler som stimulerar bentillväxt. Iliac crest graft kan fungera som ett ramverk för ny benväxt mellan två bitar av ben. Munstycken från iliacrest kan införas mellan två ryggkotor när en ryggradssammanslutning är nödvändig för att stabilisera ryggraden. Dessa transplantat kan också användas för att reparera kluvna palat, frakturer av långa ben som inte kommer att läka eller skada ben som orsakats av en traumatisk skada.

Det finns fördelar med att skörda benet från iliackroppen och använda det som en autograft. Implantering av ben tillbaka till samma patient eliminerar eventuell avstötning av transplantatet som kan uppstå om kroppen känner igen transplantatet som främmande. En autograft minskar också chanserna för att få sjukdomar från en annan givare.

Att skära och implantera ett iliaccresttransplantat är ett kirurgiskt ingrepp som utförs av en ortopedisk kirurg. Patienterna skulle vara under en allmän bedövning och skulle behöva spendera flera dagar på sjukhuset. Förfarandet innefattar två kirurgiska platser, en plats för benet att repareras och en andra plats för skörd av ben i höften. Röntgen skulle beställas av området som ska repareras före och efter operationen för att säkerställa att implantatet implanteras korrekt.

Operationen kan utföras som ett öppet förfarande där kirurgen gör en 2-tums (5-centimeter) snitt i huden över höftbenet. Vävnad och muskler separeras och en bit ben skärs från ilium. Detta ben formas och implanteras till sin slutliga plats. Biverkningar av det öppna förfarandet inkluderar smärta, blåmärken och risk för infektion. Det öppna förfarandet tillåter skörning av stora mängder ben från ilium.

Ett annat alternativ för operationen är skörden av ben med en ihålig nål eller trefin. Snittet i huden är bara 0,8 tum (2 centimeter), och risken för infektion minskar kraftigt. Återhämtningstiden är kortare och patienten upplever oftast mindre smärta med denna procedur. Full återhämtning efter en iliac crest graft kan ta upp till tre månader.