Vad är en hårbottentransplantation?

En hårbottentransplantation är ett kirurgiskt ingrepp där donatorbottenvävnaden ympas på en annan persons skalle. Det kan utföras av medicinska skäl för att ersätta hela eller delar av en hårbotten som skadas av trauma eller sjukdom, och har också estetiska tillämpningar för personer med skallighet. Från och med 2010 var förfarandet huvudsakligen experimentellt och teoretiskt i naturen, men med framgångsrika förfaranden som ansiktstransplantationer som ägde rum, var hårbottentransplantationer ett logiskt steg.

Historiskt sett, när en del av hårbotten har skadats till följd av trauma som brännskador eller allvarliga skador från en bilolycka, har den bästa behandlingen varit ett implantat av givarhud på området, vilket ger täckning men kompenserar inte för håravfall . Vid patienter med intakt hud kan transplantatet tas från patientens kropp, vilket minskar risken för avstötning. Hud kan också tas från kadaver eller levande givare som är villiga att bidra. Den resulterande reparerade hårbotten skulle bära uppenbara tecken på skada, liksom att ha markant annan vävnad.

I en hårbottentransplantation kan en del eller hela en donatorbotten användas för att reparera ett område där hårbotten har skadats eller rivits bort. Förfarandet kräver att donatorvävnaden förbinds med blodtillförsel och tillhandahåller patienten uppföljning för att ta itu med oro för infektion och avvisning. Medicin kan användas för att kontrollera riskerna, och kirurgisk plats underhålls noggrant för att hålla hårbotten så hälsosam som möjligt. Om hårbottentransplantationen är framgångsrik kommer donatorvävnaden att börja producera hår från intakta folliklar.

För personer som upplever skada på hårbotten vid olyckor kan håravfall och förändringar i ansiktsutseende vara traumatiska. De kommer att vara uppenbara för människor runt patienten och kan locka oönskad uppmärksamhet, och i vissa fall kan människor uppleva depression och andra psykiska problem som följd av radikala förändringar i utseendet. Att kunna återställa hårbotten med en hårbottentransplantation kan öka självförtroendet och få patienterna att känna sig mer bekväma, och för personer med professionell karriär som kräver ett estetiskt tilltalande utseende kan det förhindra permanent arbetslöshet.

En hårbottentransplantation av kosmetiska skäl kan användas på en person som utvecklar skallighet i stället för ett förfarande där enskilda folliklar överförs med medföljande hår och hud, ett kirurgiskt alternativ för att hantera skallighet. Donorvävnad är vanligtvis lätt tillgänglig för kosmetiska procedurer genom hud- och vävnadsbanker, och människor kan också ta emot det genom riktad donation, om familjemedlemmarna till en organ och vävnadsgivare väljer att erbjuda givarvävnad till specifika personer.