Vad är en enkelspalt?

När fotleden skadas av någon anledning kan det vara nödvändigt att immobilisera fogen för att förhindra ytterligare skada och främja läkning i det drabbade området. För att åstadkomma denna immobilisering används vanligen en ankelplatta. Denna enhet slingrar runt den drabbade fogen och fixerar i huvudsak den på plats, vilket begränsar normal rörelse och skyddar fogen från potentiell skada. Utformningen och funktionen hos en ankelplint kan variera beroende på den avsedda användningen, vissa är extremt styva och är avsedda att helt immobilisera en led, medan andra ger en viss flexibilitet så att leddet kan röra sig, men inte så mycket som det skulle utan extra Stöd.

En sprackad fotled kräver vanligen användning av en fotledssplint, eller åtminstone ett ankelbandage. En fotled blir sprained när ledbanden i leden blir skadade eller sönderfallna, vilket leder till svullnad och inflammation, för att inte tala om en hel del smärta. Sprainer tenderar att läka långsamt, vilket innebär att de är känsliga för åter skada under en lång tid. En fotledsklämma kan användas för att fastställa fotleden och förhindra att ledbandet rör sig och därigenom främja läkning i vävnaderna som utgör ligamenten. Skenan kan också bidra till att minska svullnad och smärta, men om den inte används ordentligt kan skivan faktiskt förvärra dessa förhållanden.

Ibland är vristskivan utformad för att endast begränsa en typ av rörelse. Splitten kan till exempel tillåta normal framåt och bakåtgående rörelse, men det kan begränsa sidledningen. Detta är vanligt när en person läker från en ligamentskada som kan förvärras av lateral rörelse. Spliten kommer oftast att ha en omrörare som slingrar sig runt fotens botten, liksom ett övre stöd som sveper runt underbenet. Ett gångjärn kommer att ansluta dessa två delar för att tillåta framåt och bakåtgående rörelse, men det styva gångjärnet, som vanligen är tillverkat av tjock plast eller metall, kommer att begränsa varje sida till sida rörelse som kan skada fotleden.

Hook och slingor är vanligtvis används för att hålla fotleden stramt runt det drabbade området, även om vissa skarvar kommer att använda snören i stället. Krok och krokband är enkelt justerbara och snabba att justera på flugan, medan snören kan vara långsammare och mindre effektiva för att dra spaken jämnt. Tillfälliga skarvar är ibland säkrade på plats med hjälp av medicinsk tejp som måste bortskaffas när skenan inte längre används.