Vad är en Emmenagogue?

En emmenagogue är en ört som stimulerar kroppen att börja menstruera. Det finns ett antal örter som kan ha denna effekt, inklusive ingefära, pennyroyal, persilja, blå cohosh och yarrow. Sådana örter kan användas på olika sätt och vissa har en mycket lång historia för användning bland kvinnor. Många emmenagoger är allmänt tillgängliga från utövare av alternativ medicin tillsammans med hälsokostaffärer och några stora livsmedelsbutiker som bär örter och kosttillskott. De kan också vara wildcrafted av människor som är bekanta med växtidentifiering.

Det finns flera orsaker till att menstruationen kan vara försenad. Ibland upplever kvinnor oregelbundna perioder som ett resultat av stress, dålig kost eller sjukdom. Att använda en emmenagoga kan hjälpa en kvinna att reglera sin period, eller kan skynda på menstruationen när det verkar vara överhängande men inte uppstår. Kvinnor som vill kontrollera tiden för sina perioder kan använda örtberedningar för att reglera deras menstruationscykler. Hormonal preventivmedel kan användas till samma syfte, men kvinnor kan motsätta sig hormonell preventiv behandling av etiska eller hälsoskäl.

Menstruation kan också fördröjas till följd av graviditet, och emmenagoger behandlas ibland som likartade abortifacienter. Det är viktigt att notera att medan vissa örter kan orsaka abort, är många inte tillräckligt starka för att göra det. Många graviditeter slutar i missfall naturligt under deras tidiga stadier och om en kvinna tar en emmenagoga vid missfallets början, kan det leda till en felaktig tro på att en abort har inträffat. För det mesta kommer dessa örter att stimulera menstruation om en kvinnas cykel försenas av andra orsaker än graviditet, men vissa emmenagoger kan orsaka aborter och andra kan vara farliga.

Herbalberedningar kan tas i form av te och tinkturer. Färska eller torkade örter kan användas för ett preparat för emmenagogen, och det är också möjligt att hitta p-formuleringar av vissa emmenagoger. Hälsokostaffärer kan lagra te som består av en blandning av emmenagoger som marknadsförs till kvinnor som vill reglera sina cykler eller som vill behandla problem som kramper.

Örter kan vara farliga. Innan du tar någon örtberedning, inklusive en emmenagogen, ska kvinnor se till att det inte är kontraindicerat i deras fall. Vissa emmenagoger kan till exempel orsaka kramper eller hjärtproblem hos kvinnor med vissa villkor. Växtbaserade preparat kan också störa läkemedel eller resultera i dåliga läkemedelsinteraktioner. En apotekare eller läkare kan diskutera växtberedningar med patienter och ge information om deras säkerhet.