Vad är en axillo-femoral bypass?

En axillor-femoral bypass, kallad också en axillofemoral bypassgraft, är en typ av operation. Det utförs för att reparera ett blockage som ligger inom huvudartären, som skickar blod till benen från hjärtat. Detta kirurgiska ingrepp innebär att man tillför en artificiell artär. Den nya artären, tillverkad av plast, är ansluten till halsbandets och hjärnans artärer för att möjliggöra korrekt, oinhibierat blodflöde till benen.

Kirurgisk revaskularisering är en ganska vanlig metod för behandling av problem med kärlsystemet som förhindrar att blodet flyter ordentligt eller bort från hjärtat. Även om transplantatskenor kan placeras i problematiska kärl för att öppna dem upp, är shunts inte alltid idealiska alternativ. I många fall finns det för mycket skada på fartygen för att shunts ska vara effektiva.

Blodet bär näringsämnen och syre genom kroppen till vävnad och organ som är beroende av det. När artären till benen är blockerad, svänger benen av dessa näringsämnen och vitala syre. Lider upplever smärta i benen som det mest märkbara symptomet, men benen kan också verka kalla för beröring och ibland dödlig. En brist på blodflöde ökar risken för infektion, även från den minsta skada, och vävnaden börjar dö eftersom det inte har syre eller näringsämnen som är nödvändiga för att hjälpa vävnadscellerna att hålla sig levande och replikera. Att genomgå en axillo-femoral bypass så tidigt som möjligt är avgörande, särskilt för att förhindra förlust av benen.

En axillor-femoral bypass-procedur utförs av en erfaren kirurg, och patienten ges generell anestesi för att inducera sömn. Kirurgen gör snitt under kragebenet och i varje ljumma för att lokalisera halsbensartären och ljumskäran. Innan plastartären sätts på plats, kommer kirurgen att göra en tunnel under hudytan. Den artificiella artären är gjuten genom denna tunnel och fäst vid varje ände till den lämpliga artären. Alla snitt är sedan stängda med stygn.

Efter axillo-femoral bypassoperation är ett sjukhusvistelse nödvändigt. Läkare måste övervaka patienten för att säkerställa att blodflödet har återkommit och att infektion inte uppstår. Patienterna kommer att ha en intravenös linje i en arm som är ansluten till påsar med vätskor eller mediciner. Inskärningar kommer att vara lite smärtsamma och smärtstillande läkemedel erbjuds. Kirurgen kan också placera små dräneringsrör runt såren för att förhindra ackumulering av blod och vätskor i området.

Rörelsen kommer att begränsas för några dagar efter axillo-femoral bypass. Även om benen kan börja visa tecken på blodflöde, såsom värme, uppmanas patienterna inte att flytta till andra dagen. Förband på såren avlägsnas i allmänhet inom några dagar, och dräneringsrören kommer ut om cirka två till tre dagar. Patienter får ofta gå hem inom tre till fyra dagar och ges strikta instruktioner för aktivitetsnivåer och vila.