Vad är Diosmin?

Diosmin är en typ av växt kemisk eller fytokemisk, mestadels finns i citrusfrukter. Diosmin används ofta som kosttillskott, och det används ibland för att göra semisyntetiska flebotropa läkemedel. Bevis tyder på att diosmin är effektiv för behandling av sår som orsakas av dålig cirkulation i benen och för behandling av hemorrojder. Det används ibland för att behandla venösa sjukdomar, såsom åderbråck, ögonblödning och blödande tandkött, men det finns otillräckliga bevis för dess effektivitet i dessa förmågor. Diomsin fungerar genom lugnande inflammation och gör att vener fungerar mer normalt och det anses vara säkert för kortvarig användning hos de flesta patienter.

Andra namn för diosmin innefattar citrus bioflavonoid, citrus bioflavoner och diosmetin. Det antas stärka blodkärlets väggar och förbättra cirkulationen. Diosmin kan vara användbart vid behandling av ett antal cirkulationsproblem, inklusive högt blodtryck, kronisk venös insufficiens, bensår, hemorrojder och hypertoni. Det används ibland för att minska svullnad efter bröstcanceroperation, och kan vara användbar vid behandling av diabetesrelaterade cirkulationsproblem. Diosmin kan kunna förhindra hjärtproblem och vissa typer av cancer.

Diosmin anses vara säkert för användning av de flesta patienter, men läkarna rekommenderar att de endast används under korta perioder. Behandling med detta läkemedel bör fortsätta i högst tre månader. Patienter kan uppleva biverkningar, inklusive diarré, huvudvärk och buksmärta. Diosmin kan ordineras i samband med hesperidin, en annan semisynetetisk flebotropisk läkemedel.

Typiska doser av diosmin för behandling av hemorrojder varierar från 900 till 1350 mg, som ofta tas två till tre gånger om dagen i tre eller fyra dagar. Mindre doser ordineras vanligtvis för hemorrojderutfall. Diosmin kan ordineras i doser på ca 900 mg för behandling av bensår som orsakas av otillräcklig cirkulation. Läkemedlet kan tas i upp till två månader för behandling av bensår.

Gravida eller ammande kvinnor bör i allmänhet rådfråga en läkare innan de tar diosmin. Barn får kanske inte använda detta läkemedel. Diosmin kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa användare, och kan ibland interagera med receptbelagda läkemedel och kosttillskott. De som vill använda diosmin rekommenderas generellt att konsultera en läkare om de använder receptbelagda läkemedel eller kosttillskott.