Vad är Chromic Catgut?

Kromkatgut är ett fibröst material tillverkat av kollagen som tas från ko eller fårtarmen och behandlas därefter med kromsyra. Det används för att göra kirurgiska suturer som kan absorberas av kroppen. På grund av dess behandling med kromsyra har denna typ av sutur flera fördelar som kan göra det föredraget för vanlig katgut och några andra suturer. Även om katgut och kromkatong har ersatts i många fall av suturer gjorda av syntetmaterial, är de fortfarande tillgängliga och används vid vissa operationer.

För att göra kromkatgut, vrids det tarmkollagen av nötkreatur eller tarm i strängar av varierande storlek. Dessa trådar steriliseras sedan så att de är lämpliga för kirurgi. Slutligen appliceras en kromsaltlösning för att införa suturerna och strängarna spunnas elektroniskt för att säkerställa att krombeläggningen appliceras jämnt. De resulterande suturerna är bruna i färg, vilket gör dem lite mörkare än vanlig katgut.

Alla catgut suturer är utformade för att absorberas av kroppen, så det är inte nödvändigt att ta bort dem manuellt. Kroppens enzymer löser upp dem gradvis, vilket gör dem ideala för vissa förfaranden, särskilt de som görs internt, som inte kan nås igen. Absorptionstiden för kromatisk katgut är ungefär dubbelt så stor som vanlig katgut, som varar omkring 90 dagar eller mer. Detta ger en distinkt fördel om det suterade området är långsamma och kräver extra tid.

En annan fördel med kromatisk katgut är dess draghållfasthet. Även om alla catgut är ganska starka, behåller kromvariet sin styrka inom kroppsvävnad två till tre gånger längre än den vanliga, obehandlade typen. Knutar gjorda med kromkatgut är mycket säkra, och eftersom suturer bibehåller sin integritet under en längre tid, är detta en annan fördel för långsammare läkningssnitt.

Ytan på en kromatisk kattut sutur är torr och jämn, i jämförelse med normal katgut, som är våt. Detta gör det lättare att hantera när man synar ett snitt, ett plus för kirurgen att arbeta med det. Denna typ av yta möjliggör också en stark, säker knut som ska göras under sömnad, vilket minimerar risken för att knutar inte håller sig på plats.

Användning av kromatisk katgut kan också bidra till att minimera irritation på operationsplatsen. Det kromiska täcket orsakar mindre reaktion i kroppens vävnader än andra icke-behandlade suturtyper. Detta leder till mindre inflammation och snabbare helande.