Vad är Calendula Tincture?

En calendula-tinktur är en vätska med kalendelens helande egenskaper som används i alternativ medicin och naturlig helande. Olika lotioner, salvor, tinkturer och andra extrakt av denna växt har använts historiskt för att behandla olika sjukdomar. Växten är ätbar, och så länge som övriga ingredienser som ingår är ätbara kan tinkturen användas internt som medicin.

Mer vanligt appliceras en calendula tinktur på huden för en mängd olika lätta ytorsår och irritationer. Det rekommenderas inte att tinkturen appliceras på djupare sår, eftersom alkoholen brinner den råa vävnaden.

Blommorna i calendula växten används för att göra tinkturen. Friska kronblad placeras i en behållare fylld med spannmålsprodukter eller högkvalitativ vodka, skakad och lämnad i behållaren två till fyra veckor ifrån värme och ljus. Förhållandet mellan kronblad till alkohol varierar i olika recept, och den önskade styrkan hos tinkturen kan påverka exakta riktningar. Efter det att kronbladens medicinska egenskaper har extraherats i alkoholen, spännes de återstående fastämnena ut och tinkturen är färdig. Det finns inga konserveringsmedel i tinkturer som dessa, så den infuserade alkoholen ska förvaras i en mörk glasflaska.

Det finns många sätt att använda en calendula-tinktur, de flesta är relaterade till huden. Den färdiga tinkturen kan inte appliceras direkt på sår eller hudirritation utan att först spädas med vatten. När det tas internt ska tinkturen blandas med te eller annan dryck. Det är också möjligt att gurgla en calendula-tinktur om den späds ut med vatten.

Internt är kalendula ofta ordinerat för lugnande ömma eller torra halsar, kramper, förstoppning och andra åkommor. Extrakt framställda av blomman antas ha antivirala och antiinflammatoriska egenskaper, så en kombination av kalendula med andra örter kan ordineras för komplexa sjukdomar. Intern applicering av läkemedlet kan också lösa aktuella störningar, som arbetar inifrån ute.

I huvudsak kan en utspädd calendula-tinktur användas för att behandla akne, utslag, infektioner och onormala hudtillväxter. Det används också vid mindre brännskador och nötningar. Många butiksköpta tinkturer annonseras som en bra behandling för nedskärningar och små penetrerande sår. Förespråkare av örten tror att extraktet kan bidra till att främja läkning genom både rengöring och desinfektion av såret, samt att påskynda återhämtningsprocessen. Den exakta mekanismen genom vilken produkten åstadkommer dessa myriade uppgifter är okänd, men folkmedicinens historia och vissa studier visar att produkten fungerar i viss utsträckning.