Vad är begränsningsinducerad rörelse terapi?

Begränsningsinducerad rörelse terapi är en fysioterapi teknik som används för att hjälpa människor att återhämta sig från stroke och andra skador på hjärnan och centrala nervsystemet. Dr Edward Taub, en noterad neurovetenskaplig beteende, utvecklade detta tillvägagångssätt för att ta itu med tendensen för patienter att sluta använda mer allvarligt drabbade extremiteter. Målet är att uppnå mer fysisk balans genom att patienterna använder sina drabbade extremiteter intensivt under en kort tid för att utveckla större förtroende och fingerfärdighet. Denna terapi är tillgänglig på fysioterapicenter över hela världen och sessionerna kan vara mellan två och tre veckor.

Typiskt fokuserar begränsningsinducerad rörelse terapi på en arm som påverkas av hjärnskada. Patienten bär en sling för att begränsa rörelsen hos den mindre drabbade armen. I fysisk terapi sessioner som varar mellan tre och sex timmar om dagen, arbetar patienten med repeterande uppgifter med terapeuten, arbetar den drabbade armen för att utveckla större styrka och manuell fingerfärdighet. Detta kan också öka förtroendet, hjälpa patienter att övervinna rädslan för att spilla och släppa saker.

Terapin omfattar läxor, uppgifter som patienten utför hemma under behandlingsperioden. Patienten måste hålla en aktivitetsdagbok och rapportera regelbundet till terapeuten. Eftersom patienter identifierar svaga punkter i sina dagliga rutiner arbetar terapeuten med patienten för att hjälpa till att övervinna dem. Om en patient erkänner att man använder den starkare armen för att förbereda te på morgonen, kommer terapeuten att arbeta med patienten på rörelserna under sessioner så att patienten kan gå hem och träna, med hjälp av den svagare armen tills hon har mer självförtroende .

I begränsningsinducerad rörelsebehandling måste patienten använda den svagare armen eftersom den starkare armen inte är tillgänglig och måste regelbundet lösa problem för att räkna ut hur man utför uppgifter med den allvarligare skadade lemmen. Förutom att utveckla kunskaper i armen kan detta också bidra till att remapvägarna i hjärnan förbättras. Det kan återställa funktionen i högre grad än konventionell fysioterapi och kan hjälpa patienter att känna sig mer aktiva och självsäkra i det dagliga livet.

Denna behandling är intensiv och kan vara ansträngande för patienter. Många patienter uttrycker också känslor av frustration och irritation med processen. Hemstöd kan innebära att man trycker patienter för att använda sina svagare extremiteter även när de inte vill, och det kan skapa vrede. Patienterna kan tycka att det är bra att ha roterande hjälp från familjemedlemmar under begränsningsinducerad rörelsebehandling och ibland reser för begränsningsinducerad rörelsebehandling hjälper till att ta patienter ut ur sin hemmiljö och låta dem anpassa sig på en obekant plats där deras gamla vanor är inte lika lätt att följa.