Vad är APAP med Codeine?

APAP är medicinsk stenografi för acetaminofen, allmänt känd under varumärket Tylenol®. APAP med kodin är en generisk version av detta läkemedel som också innehåller en narkotisk ingrediens. Detta läkemedel är endast tillgängligt på recept och måste användas med försiktighet.

Acetaminofen och kodin arbetar båda för att lindra mild till måttlig smärta. Medicin som kombinerar dem används normalt för kortvarig lättnad, till exempel efter en olycka eller annan skada eller efter operationen. Kodin fungerar som ett nervsystemssänkande medel och hjälper till att förhindra smärtsignaler från att överföras till hjärnan. Acetaminophen arbetar också för att blockera smärtsignaler, men det är inte en narkotisk och är tillgänglig över disken i en formulering utan kodin.

APAP med kodin finns som kapslar, tabletter eller vätska. Vanliga tabletter och kapselstyrkor är 300 mg (mg) acetaminofen med 15 mg kodinfosfat, 300 mg acetaminofen med 30 mg kodinfosfat och 300 mg acetaminofen med 60 mg kodinfosfat. Den flytande formen av denna medicin har 120 mg acetaminofen med 12,5 mg kodinfosfat per tesked (ca 5 ml) och ordineras typiskt för barn.

När du tar den här medicinen är det viktigt för patienter att följa de föreskrivande medicinsk professionella instruktioner noggrant. Patienterna bör kontakta läkare eller apotekspersonal innan de ändrar mängden av detta läkemedel. Kodin är en narkotisk och kan vara vanabildande om den tas under en längre tid. Acetaminophen anses generellt säkert om det tas enligt anvisningar, men det kan orsaka allvarlig skada på levern och till och med döden om den tas i för stor dos. Mer än 4.000 mg per dag anses vara en överdos.

Om APAP med kodin inte ger adekvat smärtlindring, kan patienter ta ytterligare överklagande smärtstillande läkemedel, men de får aldrig ta extra acetaminofen med det eftersom det kan orsaka leverskador. Det är bäst för personer att kontrollera med en sjukvårdspersonal för specifik information, men i allmänhet är det säkert att ta ibuprofen, naproxen eller andra liknande läkemedel.

Denna medicinering kan orsaka biverkningar, några allvarliga och några som är besvärliga men inte skadliga. Anafylaktisk chock kan uppstå om patienten är allergisk mot någon av läkemedlen i detta läkemedel. Reaktioner som andfåddhet, grunda andning och blåa läppar, naglar eller hud kräver omedelbar medicinsk behandling. Dåsighet, lätthet och förstoppning är några vanliga biverkningar som inte behöver en resa till en sjukvårdspersonal. Detta läkemedel anses generellt säkert, och de flesta patienter kommer att kunna ta det utan några allvarliga biverkningar.